BLAZNIKOV VEČER

Muzejsko društvo Škofja Loka pripravlja Blaznikov večer - predstavitev zbornika Škofja Loka 1050, ki bo v torek, 18. junija 2024, ob 19. uri v Sokolskem domu na Mestnem trgu v Škofji Loki.

V preteklem letu je Škofja Loka praznovala svoj 1050. rojstni dan. Ta, za slovensko narodno in loško lokalno zgodovino izjemno pomemben dogodek, ko je nemški cesar Oton II. dne 30. junija 973 freisinškemu škofu Abrahamu z darovnico poklonil v last in upravljanje današnjo Staro Loko s Selško dolino in delom Sorškega polja, smo skupaj z Muzejskim društvom Škofja Loka obeležili z Znanstvenim posvetom ŠKOFJA LOKA 1050, ki je potekal 1. junija 2023 v Sokolskem domu Škofja Loka. Častna pokroviteljica srečanja, ki je bilo posvečeno 120-letnici rojstva zgodovinarja dr. Pavleta Blaznika, je bila Slovenska akademija znanosti in umetnosti, na njem pa so odlični poznavalci obravnavanega zgodovinskega obdobja osvetlili čas, prostor in okoliščine, ki so vodile do nastanka Loškega gospostva.

Ob letu osorej prihaja med nas knjižno delo, ki bo znanstvena dognanja s posveta in spomin na prijetno srečanje prijateljev Škofje Loke ohranilo tudi za naše zanamce.

Prispevki v zborniku:

akad. dr. Peter Štih, Nagovor predsednika SAZU
Tine Radinja, Nagovor župana Občine Škofja Loka
Helena Janežič, Nagovor predsednice Muzejskega društva Škofja Loka
ddr. Igor Grdina, Cerkev in krona ali vprašanje kontingentnosti moči
dr. Metod Benedik, Cerkveno-politične okoliščine, v katerih je nastalo Loško gospostvo
Anke Lenssens, Abraham of Freising, a legendary bishop
Anke Lenssens, Abraham, legendarni freisinški škof
dr. Matjaž Bizjak, Freisinško Loško gospostvo v srednjem veku
ddr. Miha Markelj, Sledenje kontinuitete najstarejših naselitvenih vzorcev na loškem območju
Ob tej priložnosti bo mag. Mirjam Jan-Blažić, ambasadorka oziroma skrbnica za stike z loško zgodovinsko matico Freisingom na Bavarskem, spregovorila o dvajsetletnem pobratenju Škofje Loke in Freisinga.


Priloge:

Vabilo

Foto k novici