Šarucova sliva

V petek, 30.11 ob 19.30 uri vas vabimo v kulturni dom, na ogled gledališke igre: Šarucova sliva v izvedbi Kulturnega društva Ivan Tavčar Poljane nad Škofjo Loko. Tavčarjeva novela o Šarovčevi Meti, razširjena in dramatizirana za izvedbo na odru, je zgodba o nesrečni usodi tega dekleta odigrana v pojočem poljanskem narečju.

KUD Ivan Tavčar Poljane nad Škofjo Loko

Tavčar Šubic Pintar: Šarucova sliva
gledališka igra

petek, 30.11.2012 ob 19.30

Igra Anica Berčič, režija Andrej Šubic


Rivne vse po glav touče, narava pa ledje, zmieri se kejšn plaz usuje, ke misleš, des že na tardnih tlieh.

Predprodaja vstopnic Info točka (stari Petrol) TIC Škofja Loka, Kidričeva cesta 1a (telefon 04 517 06 00) in uro pred predstavo v Kulturnem domu Sv. Duh

Ena od črtic Ivana Tavčarja, objavljena v zbirki Med gorami ali Slike iz loškega pogorja, je pred tridesetimi leti tako navdušila Andreja Šubica, takrat 20-letnega študenta, da se je odločil za njeno dramatizacijo. Govorimo o Šarevčevi slivi oz. Šarucovi slivi po poljansko. Danes, po 30-ih letih je igra doživela ponovno uprizoritev in pokazala, da je njena sporočilnost še kako aktualna tudi v današnjih časih.
Ravno v teh težkih časih je prišla do izraza njena vsebina; torej Metin boj za preživetje. Oče je namreč na smrtni postelji svojim otrokom naročil, naj nikoli ne beračijo in naj ohranijo svoj ponos. Meti, ki ni imela lepega obraza, in za katero je sklepal, da se ne bo poročila, je podaril tudi slivo. V nadaljevanju bije boj za preživetje, dostojanstvo, boj z lakoto in doživi usodni konec, ravno pod slivo, ki ji tako res postane preužitek. Med tem bojem pa Meta gledalcem postreže s številnimi prisrčnimi komentarji na naše vsakdanje življenje.
Igro v pojočem poljanskem dialektu, ki ga boste zlahka razumeli, smo pripravili ob 160 letnici Tavčarjevega rojstva za Tavčarjev kulturni teden.
Anica Berčič doživeto igra naslovno vlogo, režija Andrej Šubic, scena Jaka Šubic, luč Janez Lavtar, rekviziti Janez Kloboves in pomočnica režije in šepetalka Jerneja Bonča.

Vabljeni!










Foto k novici