Razbiti vrč

V petek, 13. aprila ob 20.uri gostuje gledališka skupina iz Železnikov s predstavo Razbiti vrč....

Gledališka skupina KUD France Koblar Železniki v sezoni 2011/2012 uprizarja veseloigro Razbiti vrč, v izvirniku Der zerbrochene Krug, avtorja Heinricha von Kleista (1777-1811).
V slovenščino je besedilo prevedel g. Janko Moder, umrl leta 2006.
Heinrich von Kleist je bil sicer oficir, pa je vojaščino opustil, študiral razne znanosti, zlasti fiziko, njegova ljubezen pa je bila vendarle dramatika. Postal je najpomembnejši nemški dramatik in novelist med klasicizmom in romantiko. V svojih dramskih pogledih je bil zelo napreden, tako mu je celo veliki Goethe poočital, da piše za gledališče, ki šele prihaja.
Avtor Kleist je zamisel za to veseloigro baje dobil na neki razstavi v Švici. Na razstavljenem bakrorezu je videl osebe v določenem položaju, in to ga je navdihnilo za pisanje. Igra nima opredeljenega časa dogajanja, saj besedilo na duhovit, a neprizanesljiv način razkriva dvojno moralo in zlorabo moči uradnih oseb.
Mi smo dogajanje veseloigre postavili v čas okrog leta 1880, na Gorenjsko, v nedoločen kraj.
Zgodba se odvija v veliki sobi, danes bi bila to dnevna soba, sodnikove hiše, ki obenem služi tudi za sodno, oziroma razpravno dvorano.
Scena je minimalna, v duhu takratnega časa, s kostumi pa smo se omenjenemu času poizkusili kar najbolj približati.
Ne glede na to, da se zgodba odvija na Gorenjskem, si nismo hoteli privoščiti govorice v kakem gorenjskem narečju, pač pa uporabljamo »pogovorno slovenščino«.
Glede na to, da se dogajanje odvija v sodni dvorani, ne gre pričakovati kakšnega posebnega premikanja po odru, tako da komičnost sloni predvsem na situacijski in besedni komiki.
Koliko bodo igralci, režiser in vsi, ki skrbijo za ostale spremljevalne dejavnosti, v tem uspeli, pa bomo imeli priložnost videti in si ustvariti mnenje.
Pustimo se presenetiti.

Vstopnice se dobijo uro pred predstavo na blagajni kulturnega doma.


Režiser:
Franc Žaberl


Foto k novici