Klopni meningoencefalitis

ZZV Kranj na Gorenjskem nadaljuje z akcijo cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu.V Škofji Loki bo ceplenje dne 18.2.2012 od 7 do 13 ure v OŠ Škofja Loka mesto, ostali kraji...



SPOROČILO ZA JAVNOST
ZZV Kranj na Gorenjskem nadaljuje z akcijo cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu

Klopni meningoencefalitis (KME) je najpogostejša virusna bolezen osrednjega živčevja v Sloveniji. Gostitelji virusa so male gozdne živali, prenašalec virusa pa je klop. V Sloveniji je v letih 2000-2011 zbolelo povprečno 250 oseb na leto (incidenca 13,5/100.000 prebivalcev). Največja obolevnost je v starostni skupini od 55-64 let. Otroci predstavljajo 23,5 % vseh primerov KME.

Slovenija spada poleg Litve in Estonije med države z največjo obolevnostjo zaradi KME in z eno najnižjih precepljenosti (cepljenih je 12 % prebivalcev). V Avstriji, kjer se je delež precepljenega prebivalstva proti KME 87 %, je incidenca bolezni le 1/100.000 prebivalcev. Obolevnost zaradi KME je v Sloveniji najvišja na Gorenjskem, saj zboli povprečno 60 oseb letno (incidenca 30/100.000 prebivalcev), največ na območju upravne enote Škofja Loka (26 oseb letno, incidenca bolezni 50/100.000 prebivalcev).

Bolniki s KME so hudo bolni in jih je ponavadi potrebno zdraviti v bolnišnici. Žal specifičnega zdravila za bolezen ne poznamo, zato zdravimo samo simptome bolezni. Umre približno 2 % bolnikov. Trajne posledice ima 36 % bolnikov, in sicer duševne in psihiatrične motnje, motnje spomina, mišljenja, koncentracije, motnje ravnotežja in koordinacije, tresenje, pareze in ohromelost, emocionalno nestabilnost, glavobol, motnje sluha in govora.

Poleg zaščite pred vbodi klopov s primerno obleko, repelenti, hojo po uhojenih poteh in rednim pregledovanjem in odstranjevanjem klopov, je najučinkovitejša zaščita pred KME pravočasno cepljenje. Bazično cepljenje se sestoji iz 3 odmerkov cepiva (prva doza: priporočljiva v zimskih mesecih, druga doza: 14 dni do 3 mesece po prvi in tretja doza: 9 - 12 mesecev po drugi). Vsakih 3-5 let je potrebna 1 osvežitvena doza cepiva. V Sloveniji je cepljenje obvezno za vse osebe, ki so pri svojem delu ali praktičnem usposabljanju izpostavljeni možnosti okužbe. Za vse osebe stare več kot eno leto, ki živijo na okuženem območju ali pa nameravajo bivati krajši čas na takem območju, pa je cepljenje priporočljivo.

Cepivo za KME je bilo prvič predstavljeno v Avstriji 1976 leta, ko se je letno število gibalo med 280 in 700 hospitaliziranih primerov. Leta 1981 so pričeli s programom, ki je potekal v vsej državi. z visokim deležem precepljenega prebivalstva (nad 85 %) so dosegli velik upad števila obolelih, tako da sedaj oboleva letno v celotni Avstriji tolikšno število ljudi, kot pri nas na Gorenjskem.

Prim. doc. Irena Grmek Košnik, dr. med., direktorica ZZV Kranj poudarja: »V Sloveniji je nujno potrebno dvigniti delež cepljenega prebivalstva proti KME, še posebej na Gorenjskem, ki je najbolj ogrožena regija. V ZZV Kranj si prizadevamo za izvajanje čim več akcij, ki omogočajo cepljenje otrokom iz ogroženih družin, otroci namreč predstavljajo kar 23,5 % vseh obolelih za KME. Hkrati pa pozivamo tudi vse ostale prebivalce, da se pravočasno zaščitijo, torej še preden klopi postanejo aktivni v toplejšem obdobju leta.«


V Nemčiji in Švici zavarovalnice krijejo stroške cepljenja v rizičnih območjih države. Na Finskem je od leta 2006 cepljenje brezplačno za prebivalce Aland otokov, kjer je obolevnost zelo visoka. V Latviji program cepljenja proti KME poteka od leta 1998, ko so s finančno pomočjo dobrodelnih organizacij in države cepili 75% otrok starih do 18 let, ki so živeli na ogroženih območjih, in s tem drastično znižali obolevnost za KME. Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu je v Sloveniji samoplačniško.

V Zavodu za zdravstveno varstvo (ZZV) Kranj smo obolevanje za KME prepoznali kot pomemben javno-zdravstveni problem v regiji. V svojem programu smo si zadali cilj, da povečamo precepljenost prebivalstva vsaj za 5% na leto. Eden od korakov k temu cilju je tudi inovativen pristop oz. akcija ki smo jo izpeljali od junija 2010 do novembra 2011 skupaj s humanitarnim društvom Lions Brnik. Izvedli smo 603 brezplačnih cepljenj otrok. Akcija cepljenja je omogočila 201 otroku osnovno zaščito proti KME. Vključeni so bili otroci iz Osnovne šole Davorina Jenka iz Cerkelj na Gorenjskem in otroci iz Osnovne šole iz Poljan. Izbor otrok za cepljenje je opravilo vodstvo obeh šol in je sledil načelu socialno šibkejše ali številčnejše družine. Cepljenje smo izvajali v prostorih osnovnih šol z namenom lažje dostopnosti in manjših stroškov. Otroci, ki niso mogli priti na dogovorjeni termin cepljenja, so posamezna cepljenja opravili v ZZV Kranj. Odziv šole in staršev cepljenih otrok je bil zelo pozitiven.

Letos smo se odločili za širšo akcijo z namenom, da bomo cepljenje približali vsem prebivalcem (tako krajevno, kot cenovno in v ugodnih terminih na soboto) z nižjo - akcijsko ceno. Za 600 otrok iz socialno šibkejših družin oz. številčnejših družin smo zagotovili povsem brezplačno cepivo in cepljenje z dvema dozama cepiva. Nabor otrok, ki bo deležen brezplačnega cepljenja smo prepustili strokovnim delavcem osnovnih šol. Poleg tega pa ste na cepljenje izrecno povabljeni tudi vsi učitelji/vzgojitelji šol, starši učencev in vsi občani, ki se želite cepiti ceneje. Za vas bo celjenje stalo:
• otroci 20 eur (redna cena je 30 EUR)
• odrasli 23 eur (redna cena je 33 EUR).

Akcijo bo izvedena ob pomoči Mestne občine Kranj, Občine Škofja Loka, Občine Žiri, Občine Gorenja vas-Poljane, Občine Železniki, Občine Cerklje, Lions kluba Brnik, Lions kluba Škofja Loka, Lions Kluba Kranj ter Zavoda za zdravstveno varstvo Kranj.

Urnik akcij cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu (KME) na Gorenjskem. Predhodne prijave niso potrebne.

Datum Kraj Ura
4.2.2012 Žiri - Osnovna šola 8-12.ure
11.2.2012 Gorenja vas - Osnovna šola Ivana Tavčarja Gorenja vas 8-12.ure
18.2.2012 Škofja Loka - Osnovna šola Škofja Loka mesto 7-13.ure
3.3.2012 Kranj - Zavod za zdravstveno varstvo Kranj 7-14.ure
10.3.2012 Žiri - Osnovna šola 8-12.ure
17.3.2012 Železniki - Osnovna šola 8-12.ure
24.3.2012 Gorenja vas - Osnovna šola Ivana Tavčarja Gorenja vas 8-12.ure
31.3.2012 Kranj - Zavod za zdravstveno varstvo Kranj 7-14.ure
14.4.2012 Škofja Loka - Osnovna šola Škofja Loka mesto 7-13.ure
21.4.2012 Železniki - Osnovna šola 8-12.ure
5.5.2012 Cerklje - Osnovna šola Davorina Jenka Cerklje 8-12.ure
9.6.2012 Cerklje - Osnovna šola Davorina Jenka Cerklje 8-12.ure

V akcijo cepljenja, ki poteka pod sloganom »Pravočasno poskrbim, da za KME ne zbolim«, želi ZZV Kranj vključiti in cepiti čimveč prebivalcev Gorenjske.

Dodatne informacije:
Zavod za zdravstveno varstvo Kranj
Prim. doc. Irena Grmek Košnik, dr. med., direktorica (Irena.Grmek-Kosnik@zzv-kr.si)
Asist. Andreja Krt Lah, dr. med., vodja Enote za epidemiologijo nalezljivih bolezni