»Postopek do statusa ekološkega pridelovalca in na kaj moramo biti pozorni pri nakupu ekološko pridelane hrane

Predavanje bo 14.decembra 2011 ob 19. uri v dvorani kulturnega doma Sv. Duh

Vabilo

v okviru projekta SORŠKO POLJE – PRIBLIŽAJMO SE NARAVI
vabimo vse tiste, ki vam ni vseeno v kakšnem okolju živimo in kakšno hrano uÅ£ivamo na drugo predavanje z naslovom:
»POSTOPEK DO STATUSA EKOLOŠKEGA PRIDELOVALCA IN NA KAJ MORAMO BITI POZORNI PRI NAKUPU EKOLOŠKO PRIDELANE HRANE«
ki bo v sredo, 14. decembra 2011, ob 19. uri,
v dvorani kulturnega doma v Sv. Duhu
Z zahtevami za ekološko kmetovanje, postopkom vključitve v kontrolo, pridobitvijo certifikata, kako poteka kontrola, primerjavo subvencij, ter kako kupovati ekološko pridelano hrano nas bo seznanil g. BERNARD SADEK, koordinator kontrole ekološkega kmetijstva z Inštituta za kontrolo in certifikacijo Univerze v Mariboru.
Predavanje bodo popestrile pevke Dekliškega pevskega zbora Sv. Duh, zaključek pa bo začinjen z degustacijo ekoloških proizvodov BC Naklo in Marka Ušeničnika.
Tretje predavanje z naslovom:
»BIODINAMIČNO KMETOVANJE IN SAMOOSKRBA IZ DOMAČEGA VRTA (brez kemije)«
bo v sredo, 11. januarja 2012, ob 19. uri,
v Osnovni šoli Orehek Kranj na Zasavski cesti 53a
Kako s pomočjo zdravilnih zelišč do zdrave hrane, zdravih domačih Å£ivali in zdravja v druÅ£ini brez zdravnikov, ter biodinamično pridelavo vrtnin, poljščin, mesa in mleka nam bo predstavila ga. MIHAELA ZALOKAR, biodinamična kmetovalka z Demeter certifikatom od leta 1998, prej pa brez umetnih gnojil in kemije, ter s svojimi semeni, od ustanovitve predsednica Društva Ajda Gorenjska. G. FRANC ZAVODNIK, biodinamični kmetovalec in direktor zavoda Demeter pa nam bo predstavil, kako vstopiti v Demeter kontrolo in pridobiti Demeter certifikat.
Kogar zanima več o tej temi, se lahko prijavi na 20. urni ZAČETNI TEČAJ BIODINAMIKE, ki se bo pričel 20.1.2012 v OŠ Å¢abnica.
O tem, kaj lahko naredimo za sebe in za okolje – tu, pri nas, za naše Sorško polje, teče beseda v sklopu 6 predavanj, ki potekajo od novembra 2011 do aprila 2012, vsako drugo sredo v mesecu, ob 19. uri v prostorih krajevnih skupnosti na Sorškem polju.
Na sledečih predavanjih bomo govorili še o naslednjih temah:
- o semenih – zakaj izbrati ekološka semena?
- o aktivnostih na Biotehniškem centru Naklo
- o aktivnostih kmetijsko svetovalne sluÅ£be na področju ekološke pridelave,
- o pomenu ekološko pridelane hrane za človekovo zdravje
- predstavili okoliške ekološke kmetije
- predavanja bomo skušali popestriti tudi s krajšim kulturnim programom.
Prav vsi – kmetje, vrtičkarji in potrošniki ste vabljeni na drugo in vsa naslednja predavanja (vabila so objavljena na spletnih straneh krajevnih skupnosti, v pisnih medijih, koledarjih prireditev, oglasnih mestih in nekaterih elektronskih medijih na območju Sorškega polja), pa tudi k sodelovanju pri organizaciji predavanj in drugih aktivnosti. S skupnimi močmi želimo ustvarjati boljše možnosti za zdravo življenje v našem okolju in pristnejše sožitje z naravo, ter spodbuditi k tesnejšemu sodelovanju krajane celotnega območja, ki obkroža Sorško polje.
Vstopnine ni, dobrodošli pa so prostovoljni prispevki za pokritje dela stroškov organizacije predavanj.
V sklopu projekta Å£elimo omogočiti tudi dostop do novic »Skupaj za zdravje človeka in narave«, ki jih Å£e lahko dobite v vrtcih: Bitnje, Orehek in Mavčiče, prodajalni kmetije pr`Gregorc v Prašah, frizerskem salonu OstriÅ£eni Nace v Mavčičah in Kmetijski trgovini Cegnar v Virmašah (prosim, da mi sporočite lokacije še v ostalih krajevnih skupnostih).
Za morebitne predloge in pomoč pri organizaciji pokličite 041 348 199, matjaz.jerala@siol.net ali 031 605 015, tanja_malovrh@t-2.net
Vabijo krajevne skupnosti z območja Sorškega polja !