Projekt Leader: Ujemimo sonce

Na področju energetske učinkovitosti se izvaja projekt Leader "Ujemimo sonce"...

Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja
Evropa investira v podeželje

RAZVOJNA AGENCIJA SORA d.o.o
Spodnji trg 2
4220 ŠKOFJA LOKA

KRAJEVNE SKUPNOSTI NA OBMOČJU OBČIN
GORENJA VAS – POLJANE, ŠKOFJA LOKA IN ŽELEZNIKI

Spoštovani prebivalci krajevne skupnosti

Razvojna agencija Sora je v letošnjem letu v sodelovanju z Radiem Sora in svetovalci na področju energetske učinkovitosti pričela z izvajanjem LEADER projekta ˝Ujemimo sonce˝, v okviru katerega želimo okrepiti ozaveščenost o učinkoviti rabi energije in spodbuditi izrabo obnovljivih virov energije, predvsem energije sonca.

V okviru projekta bodo gospodinjstva na Škofjeloškem pod strokovnim mentorstvom in ob svetovalni podpori izvedla konkretne investicije v izrabo sončne energije, bodisi na način, da sama izdelajo sončne sprejemnike za ogrevanje sanitarne vode ali pa se odločijo za skupinski nakup celotnega solarnega sistema.

Trenutno že zbiramo interesente, ki so se pripravljeni vključiti v skupine samograditeljev s 6-10 člani, kjer bodo najprej nakupili ves potreben material za izdelavo sprejemnikov in tekom večkratnih srečanj pod strokovnim vodenjem mentorja Gradbenega instituta sami izdelali sončne sprejemnike za vse vključene v skupine. Za tako izvedeno investicijo bo možno pridobiti tudi subvencijo s strani Eko sklada RS.

Glede na to, da je škofjeloško območje zaradi svoje geografske lege značilno po izrazitih sončnih legah, je odločitev za investicijo v solarni sistem še toliko bolj upravičena.
V skupinah samograditeljev sončnih sprejemnikov bodo lahko investitorji izdelali sprejemnike za ogrevanje sanitarne vode po bistveno nižji ceni, kot jih ponujajo prodajalci, ob samogradnji bodo pridobili nova znanja ter spoznali način delovanja sistema, zato bo vzdrževanje sistema in odpravljanje morebitnih okvar lažje.



Vodja projekta:
Kristina Miklavčič,
Razvojna agencija Sora, Škofja Loka
tel.: 04/ 50 60 225
e- naslov: kristina.miklavcic@ra-sora.si
informacije o projektu: www.las-pogorje.si in www.ra-sora.si