Marjetka str.89

v petek , 26. februarja ob 19.30 uri gostuje Mestno gledališče Ptuj s predstavo Marjetka str.89. Predstava je za abonma Komedija.

Mestno gledališče Ptuj
Režiser: Samo M.Strelec
Igrajo: Mojca Funkl, Gojmir Lešnjak Gojc

V komediji MARJETKA, STR. 89 je uporabil Marjetkin monolog po srečanju s Faustom, da bi prikazal tisto dogajanje v gledališču, ki vselej ostaja skrito. Kot prekaljenemu gledališčniku mu je uspelo izvrstno prikazati vse tisto gledališko dogajanje, ki ni namenjeno gledališki publiki. Kaj se sploh dogaja na odru, preden se dvignejo zavese? Kako sploh potekajo vaje? Kaj vse gledališčniki doživijo v službi? Marjetka spregovori o vseh tistih dogodkih v gledališču, ki jih doživljajo in poznajo le gledališki ustvarjalci, prav gotovo pa se brez njih predstava nikoli ne bi rodila. Marjetkin monolog iz Goethejevega Fausta zaposli različne režiserje, igralce in druge gledališke ustvarjalce, ob tem pa se gledalcu razkriva zakulisje gledališkega dogajanja, ter muke in muhe umetnikov. Ustvarjalni proces v gledališču je odvisen od posameznih ustvarjalcev njihove dobre volje, tolerance, najrazličnejših muh, dobrih in slabih dni, tehničnih zmožnosti gledališča in nenazadnje finančnih sredstev, s katerimi gledališče razpolaga.

Na 10. Dnevih komedije v Celju razglašena za najboljšo komedijo, za žlahtnega komedijanta je žirija izbrala igralca Gojmira Lešnjaka Gojca, nagrado žlahtnega režiserja pa je prejel Samo M. Strelec.

Iz kritike
Mojca Funkl in Gojmir Lešnjak Gojc sta... nas razvedrila z duhovitimi in drastično stiliziranimi imitacijami prepoznavnih osebnosti in situacij ter ganila v prizoru, katerega angažirano interpretacijo so izzvale posledice bližnje vojne tragedije na Balkanu.

Slavko Pezdir, Delo

Gojmir Lešnjak je tako znova utrdil sloves mojstra komičnih preobrazb.Večje presenečenje je mlada Mojca Funkl, izvrstna prav tako v vseh skrajnih variantah Marjetice, od patetične deklamatoke do vrhunske plesalke-striptizete.

Petra Vidali, Večer


Foto k novici