Društva na našem območju

Župnijska Karitas Sv. Duh

KUD Ivan Cankar

ŠD Polet

PGD Virmaše - Sv. Duh

PGD Žabnica

« August 2019 »
Po To Sr Če Pe So Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
« September 2019 »
Po To Sr Če Pe So Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Župnijska Karitas Sv. Duh

Župnijska Karitas (ŽK) Sv.Duh je bila ustanovljena septembra leta 1991, pred tem pa smo dobrodelno in prostovoljno delovali kot župnijska skupina za dobrodelnost. Naša župnija je manjša kot krajevna skupnost, ker vasi Forme in Dorfarje spadata pod župnijo Žabnica.

V teh petnajstih letih smo v župniji in tudi izven nje pomagali mnogim ljudem. Naša dejavnost je raznolika in na široko zastavljena, da zajame čim več ljudi in sicer tiste, ki pomagajo in tiste, ki pomoč potrebujejo. Ne zapiramo se le ozko v svoj župnijski krog in ne gledamo ne na politično pripadnost in ne na osebno prepričanje.

V župniji ni večjih socialnih problemov, zato smo naše delovanje usmerili na ostarele in bolne, organiziramo tudi razne prireditve.

Ostarele in bolne župljane obiskujemo najmanj dvakrat letno in jih tudi skromno obdarujemo za Božič in Veliko noč. Pošiljamo jim čestitke za praznike in godove, dajemo tudi možnost izposoje ortopedskega vozička in sobnega stranišča.

Vsako jesen zbiramo ozimnico- to je kmetijske pridelke in hrano v trgovinah. Če imamo potrebe v domači župniji, najprej poskrbimo zanje, vso ostalo hrano in kmetijske pridelke pa razdelimo društvu Barka, škofijski Karitas v Ljubljani in Semenišču. Kmetje in vsi ostali se zelo izkažejo in radi darujejo, ker vedo, da bodo dobili tisti, ki hrano res potrebujejo. Zbiranje ozimnice in hrane da ljudem misliti, da nimajo vsi dovolj sredstev niti za preživetje. Na tak način spodbujamo dobrodelnost in radodarnost pri ljudeh, ki ne trpijo pomanjkanja.

Ko se prične šola, imajo starši velike izdatke za šolske potrebščine. Pri nakupu šolskih potrebščin in plačilu voznih kart, pomagamo družinam z nižjimi dohodki in z več otroki. V lanskem letu smo na ta način pomagali petnajstim družinam, brez občinskih sredstev pa te pomoči ne bi bilo.

Na vsakoletni dobrodelni prireditvi zbiramo sredstva za razna društva, ki pomagajo ljudem v stiski (Sožitje, Barka, Hospic, Anin sklad) in posameznike, ki so bili takrat potrebni pomoči in smo zanje vedeli (mladi invalidi-ortopedski vozički, zadnji potres v Posočju, plaz v Logu pod Mangrtom, požar na gorski kmetiji). Letos v januarju smo organizirali deseto jubilejno dobrodelno prireditev. Sredstva smo zbirali za program Vrtnica, to je skupina za zdravljenje odvisnosti od alkohola v okviru škofijske Karitas Koper, za popravilo stare hiše v slovenskem delu Istre, kjer izvajajo svoj program.

Sodelavci ŽK pomagamo pri organiziranju predavanj, miklavževanju, materinskem dnevu, pri pletenju adventnih venčkov in drugih dejavnosti v župniji.

Naša ŽK deluje tudi povezovalno, v organiziranju prireditev sodeluje veliko ljudi, med njimi je tudi nekaj mlajših, ki s prizadevnostjo in svojo sposobnostjo organizirajo kakovostne prireditve, na katerih z veseljem nastopa veliko mladih domačih talentov.

Sodelavci ŽK se zavedamo, da brez pomoči župljanov ne bi mogli delovati, za vse prireditve gospodinje napečejo dovolj peciva, moški pa pomagajo pri težjih delih. Delo ŽK je povsem prostovoljno in brezplačno. V letu 2006 smo opravili preko 600 ur prostovoljnega dela, kar je zelo veliko za tako majhno župnijo kot je naša. Upamo, da bomo še naprej tako dobro sodelovali tudi z Krajevno skupnostjo, ki nam vedno odstopi dvorano za naše prireditve. Vsem se lepo zahvaljujemo z željo, da bomo tudi naprej dobro sodelovali.


Portal KS Sv. Duh © 2007 by e-Vizija
Prva stran   |   KS Sv. Duh   |   Društva   |  Novice  |   Župnija   |  Pišite nam